Som första inlägg på den här bloggen kommer jag att presentera ett antal spel på Xbox Live Indie Games (hädanefter förkortat till XBLIG), men vi börjar med en kort introduktion av mig. Jag heter Martin Ternander och min spelhistoria börjar under åldern 6-11 då jag fick min första riktiga kontakt med TV-spel; NES! Alla vänner hade NES vilket medförde att man lätt kunde låna spel av vänner och på så sätt fick spela många roliga spel. Efter den perioden hade jag en lång svacka vad gäller spel även fast jag spelade några få spel på PC var det först när jag var var 19 som jag återupptäckte spelens fantastiska världar genom att jag köpte ett Xbox då jag bodde i ett "kollektiv" där flera andra hade Xbox och man kunde åter låna spel av varandra. Sedan jag skaffade ett Xbox har spelintresset stannat kvar och ett Xbox 360 har lagts till i samlingen (andra konsoler har kommit och gått, men ett Nintendo Wii står även på hyllan här) och det var nu jag upptäckte Xbox Live där man kunde köpa trevliga billiga spel på Xbox Live Arcade. När Xbox Live Indie Games sedan släpptes fritt för alla hittade jag min guldgruva. Tyvärr är det svårt att hitta de bra spelen då det släpps väldigt mycket och det mesta faktiskt är ren skit, men om man aktivt hänger med i vad som släpps brukar man kunna plocka ut guldkornen innan de försvinner i den stora massan. Jag har tidigare bloggat lite om det på Loading.se och kommer i detta inlägg ge er en sammanställning av de spel jag tipsat om sedan tidigare. Så vad väntar vi på?


NINJA BROS. 忍者ブラザーズ
Pris: 80 msp
Genre: Plattform/Pussel

Ett spel där du styr upp till fyra ninjabröder samtidigt. Ditt mål är att få samtliga gubbar till sina respektive dörrar. När du rör styrspaken åt vänster går samtliga gubbar åt vänster. Trycker du på X hoppar blå gubbe, trycker du på Y hoppar gul gubbe osv. Ett innovativt och mysigt spel med härligt retrotänk!

A Game of Tennis
Pris: 80 msp
Genre: Pong

Ett enkelt och rent Pong-spel. Inga krusiduller här inte!

Powa Volley
Pris: 400 msp
Genre: "Sport"

Detta spel är en vidareutveckling av det gamla DOS-spelet Volley där man var två tomater som bara kunde röra sig åt vänster och höger samt hoppa. Man hoppar mot bollen och när man nuddar den studsar bollen åt ett visst håll beroende på vilken vinkel du har när du möter bollen med din gubbe. I detta spelet hittar vi olika karaktärer som förutom vanliga studsarna har specialare så som smash och fastna mot väggar. Hysteriskt roligt, i sin enkelhet, att spela med polare!

SPACE MILKMAN
Pris: 240 msp
Genre: Plattform

Ett helt vanligt plattformsspel med dundermysig grafik och musik. Man får skeva vibbar av Pingu när man spelar det här spelet.

Dark
Pris: 80 msp
Genre: Plattform

Ett vackert konstnärligt plattformsspel med lite pusseldelar. Kort och dålig styrning, men ack så mysigt!

Banana Split
Pris: 80 msp
Genre: Plattform

Ett artsy fartsy plattformsspel med skön musik. Gillar man inte grafiken och musiken ska man hålla sig undan från det då styrningen är styv och jobbig.

Avatar Drop
Pris: 80 msp
Genre: Casual

Du ska kasta, slänga, studsa och snurra din avatar så att den tar sig igenom fler ringar än motståndarna innan ni kommer ner till målet. Enkelt och roligt om man är flera som spelar.

Aesop's Garden
Pris: 240 msp
Genre: Pussel

Om du har spelat Adventures of Lolo till NES känner du dig garanterat bekväm i mekaniken även i detta spel. För att vara rent krass så är detta Adventures of Lolo med annan grafik. Till och med musiken och ljudeffekterna är häpnadsväckande lika. Som ett stort Lolo-fan vet jag inte om jag ska gråta eller vara lycklig. Bägge delarna kanske går att sammanföra? Spelet går ut på att du ska ta dig till en kran för att slå på vattenspridaren. Detta gör att grödan växer och du kan rensa bort ogräset. Du möts av fiender och olika hinder som gör att du måste tänka till hur du ska klara banorna. Vanligtvis görs detta genom att du flyttar olika block så att du kan ta dig över vattendrag och hindra fiender från att skjuta dig. Gillar du Adventures of Lolo och vill ha mer i samma anda är detta ett givet köp!

MotorHEAT
Pris: 240 msp
Genre: Bilspel

Här har vi ett bilspel i typisk arkadanda. Ditt mål är att köra så länge som möjligt. Detta gör du genom att samla power ups och genom att köra så nära de andra bilarna som möjligt när du susar förbi. Du samlar på så sätt ihop boost och kan ta dig till nästa checkpoint innan tiden går ut.

Wool
Pris: 240 msp
Genre: Pussel

I detta spel tar du dig rollen som en fårhund. Ditt mål är att valla in fåren i inhägnader. Har du spelat FLOCK! till vanliga XBLA vet du exakt vad det handlar om, med skillnaden att du nu alltså är en hund istället för ett flygande tefat. Precis som originalet är även detta spel supergulligt och hur mysigt som helst.

Avatar Cannon
Pris: 240 msp
Genre: Casual

Har du inget att göra? Har du poäng som legat och samlat damm ett tag? Gillar du casual-spel? Då kanske detta kan vara något för dig! Det är ett enkelt och regelrätt skjut-gubben-så-långt-som-möjligt-spel. Du skjuter iväg din avatar och hoppas på att han ska studsa på djuren som står utspridda längs marken. Spelet kanske inte är värt 240 poäng egentligen, men har du som sagt poäng över och vill ha ett avkopplande spel så är detta ändå något för dig.

Apple Jack
Pris: 80 msp
Genre: Plattform/Pussel

Detta är ett så klassiskt plattformsspel som du kan tänka dig. Du springer åt sidorna och hoppar runt. Spelet går ut på att som i Super Mario Bros. 2 till NES kan du ställa dig ovanpå fienderna och plocka upp dem för att sedan kasta dem på andra fiender så att de slår ut varandra. För det mesta gäller det att hålla sig undan från att dö av fienderna och slå ut dem, men i vissa banor krävs större precision och lite pusseltänk. Spelet har funnits några dagar och det kostar ynkliga 80 poäng. Detta är ett av de spelen på XBLIG som man måste köpa!

 

Zombie Estate
Pris: 80 msp
Genre: Shoot 'Em Up

Spelet går helt enkelt ut på att du väljer en karaktär för att sedan skjuta zombies. Vad gäller kontrollerna är de perfekta i sin enkelhet. Den visuella stilen är som hämtad ur den gamla goda tiden då pixlar utgjorde grunden för skapelserna. Zombie Estate är en ren pixelorgasm.

Det du hör känns som en blandning mellan det finska orkesterrockbandet Apocalyptica och någon gammal b-skräckis. Det passar helt perfekt till spelet även om det enda minuset är att det inte är retrodoftande synthljud. Nu är musiken så passande ändå att man inte tänker på det när man spelar utan det är mer i efterhand som man känner att det hade passat en liten smula bättre med även retro i ljudet. Ljudeffekterna är väldigt standard och passar som handen i handsken för sina ändamål.

Tobe's Vertical Adventure
Pris: 240 msp
Genre: Plattform

Kontrollen är styv och banorna är gjorde för att vara krångliga gentemot kontrollen. Precis som det var på den gamla goda tiden! Grafiken är en fintputsad pixelgrafik. Den känns modern, men ändå flörtar den med oss gamla rävar som varit nere i träsket ett tag.

Musiken känns som en tafflig blandning mellan general midi-ljud och äkta retro-ljud, men melodierna och ljudeffekterna är helt perfekta och hjälper upp ljud- och musikdelen av spelet.

Urban Space Squirrels
Pris: 80 msp
Genre: Plattform

Det här handlar om superekorrar som skjuter bomber som de kan förlänga sina hopp med genom att studsa på kraftfälten från explosionerna. Låter inte det häftigt om något? Det ser ut som en blandning mellan N+ och valfri modern tecknad serie och låter som vilket tv-spel som helst. Grafiken är verkligen tilltalande i all sin enkelhet, men den ostiga elektroniska musiken och ljudeffekterna lämnar mycket kvar att önska. Kontrollen är inte helt perfekt, men den gör sitt jobb.

Pixel Boarder
Pris: 240 msp
Genre: Sport

Det finns bara ett ord som kan förklara det här spelet; RETRO! Musiken är helt underbar, grafiken flirtar helt sjukt bra bakåt i tiden och det enkla spelupplägget där du endast styr genom att luta karaktären i olika vinklar känns helt rätt. Du kan välja att visa grafiken i 4, 8, 16 eller 32 bitar och utöver det finns det en rad olika låtar att välja mellan. Spelet känns mer som en konstnärlig sak än ett riktigt spel så är du inte ett fan av retro kanske inte detta är något för dig. Alla ni som har minsta lilla hjärta åt det hållet bör slänga er över detta spel!

Abduction Action!
Pris: 80 msp
Genre: Action

Dålig rockmusik och värdelöst röstskådespeleri, men hur kan det inte vara roligt att stråla upp inte ont anande höns, kossor, cheerleaders och liknande samtidigt som du ska akta dig för skott från bönder och sportfånar? Just det! Det kan inte vara annat än roligt! Trevlig grafik och helt okej kontroller lyfter detta spel så att det är värt de 80 poäng det kostar. Tyvärr är det lite för kort.

Fishing Girl
Pris: 80 msp
Genre: Casual

Hade det inte varit för att spelet var alldeles för kort och hade för få fiskar och beten så skulle det här spelet helt klart varit i topp på XBLIG. Med det sagt vill jag ändå påpeka att det helt klart är värt 80 poäng då det med sin gulliga grafik och sitt härliga upplägg ändå är klart beroendeframkallande.

 

Treasure Treasure: Fortress Forage Extra Edition
Pris: 80 msp
Genre: Pussel/Plattform

Du tar över rollen som två tjejer (jag vill åtminstone tro att det är två tjejer) där den ena är en nätt och lätt tjej som kan hoppa högt, men är lite klen. Den andra tjejen är lite mer bastant och hoppar därmed inte lika högt, men hon kan istället flytta på tunga föremål och kasta upp andra i luften. Med detta i åtanke ska man ta sig igenom en bana och öppna alla skattkistor som finns i en borg.

Grafiken är som hämtad ur ett gammalt Game Boy och musiken och ljudeffekterna är precis lika skönt retrodoftande. Styrningen är inte helt hundra, men den gör sitt jobb och lite därtill.

Spelet kostar bara 80 poäng och ger dig en väldigt trevlig spelstund oavsett om du spelar själv eller med någon annan. Detta är ännu ett av de där måstespelen som finns på XBLIG så tveka inte; KÖP KÖP KÖP!!!


Då var sammanfattningen klar för er som inte läst mina blogginlägg på Loading.se. Hoppas ni har hittat något ni gillar och ser fram emot nästa runda med tips om spel på XBLIG.


Martin Ternander

RedderDetta är ett litet fantastiskt verk av Anna Anthropy.
Redder var faktiskt spelet som fick fram min pepp att börja blogga igen. För ibland hittar man små guldkorn som man bara måste dela med sig utav och Redder är ett sådant.
Du är en astronaut som reser genom rymden och plötsligt får du slut på bränsle. Som tur är befinner du dig nära Mars och landar därför på planeten för att hitta nya bränsleceller.
Jakten efter bränslecellerna är inte särskilt svår, men spelets atmosfär är tung och man får en känsla av att något inte riktigt står rätt till. Var det en bra idé att leta på denna planeten?

REDDER
Innan jag påbörjar inlägget om Gretel and Hansel 2 vill jag berätta om en kul nyhet. Det är att Quicken har fått en ny skribent, Martin Ternander. Pepp!
Även han kommer skriva om indiespel men främst om de som finns att hitta på Xbox Live Indie Games. Vilket är något som saknats på bloggen, så det är ju perfekt att han är väldigt insatt i den avdelningen.
Under veckan kommer Martins första inlägg att dyka upp så håll ögonen öppna!

Gretel and Hansel Part 2Ett år har gått sedan det underbara Gretel and Hansel dök upp på Newgrounds och nu har makopudding färdigställt uppföljaren.
För er som inte spelat föregångaren är det ett peka & klicka-aktigt flashspel som är väldigt löst baserat på den gamla sagan om Hans och Greta. Det har en väldigt unik stil där allt är målat i vattenfärger och spelets story är mörk, både när det gäller berättandet och dess humor.
Jag rekommenderar att ni spelar igenom det först innan ni spelar del 2 då del 2 börjar där första delen slutade.
Del 2 är precis som sin föregångare fast större och mer genomarbetat. Den mörka humorn och den vackra vattenmålade stilen har inte förändrats men musiken har fått sig ett rejält lyft då makopudding fått hjälp av en herre som heter Jess Cron. I början av spelet när man befinner sig under jord tycker jag är helt fantastisk och Jess lyckas skapa en riktigt obehaglig atmosfär med sin musik.
Spelet är som sagt större och det finns en massa nya hemligheter att upptäcka. Så ta och spela igenom de två första delarna och börja peppa redan nu inför del 3!

Gretel and Hansel Part 2
Oj, det var ett tag sedan sist! Det sista inlägget jag skrev handlade om att jag skulle se indiespel på Nordic Game. Men det sket sig ordentligt iom. att min bils luftkonditionering sa sina sista ord och reparationen kostade lite för mycket för att jag skulle kunna ta mig till Malmö.

Men vad har jag gjort sen dess? Spelat, jobbat, festat och rest. Min motivation att regelbundet testa indiespel och skriva om dem försvann i början av året och har hållt i sig sedan dess. Mitt mål med bloggen har varit att den skulle uppdateras regelbundet med de senaste indiespelen jag spelat igenom och gillat. Och vid slutet av varje månad skulle jag sammanställa en topplista på de bästa spelen. Jag kände att det skulle göra bloggen unik om jag spelade spelen innan jag tipsade om dem för att undvika situationer som att jag tipsar om ett spel som låter superintressant på pappret men är uruselt framfört eller inte når hela vägen fram.

För inte så länge sedan spelade jag ett flashspel av Gregory Weir som fick upp min pepp för att blogga igen. Men jag kände att all tid jag lagt ned på att testa alla spel och skriva om dem inte varit så belönande som jag väntat mig. Jag vet att några få utav er gillar bloggen väldigt mycket och ni skall ha mycket kärlek för det!
Därför kommer det strukturerade upplägget att bytas ut mot ett mer casual upplägg. Fokusen kommer fortfarande ligga på indiespel men jag kommer inte lägga ned lika mycket tid som tidigare på att testa alla nya indiespel och det kommer säkert dyka upp inlägg som handlar om "mainstream"-spel.

Men innan det första inlägget om ett indiespel (Gretel & Hansel 2!! Gud så bra det är!) så måste jag redigera en jävla massa inlägg då Pici.se har lagt ned sin uppladdningstjänst. Visst, bilderna är kvar och funkar fint, men när servrarna stängs ned så försvinner alla bilder på bloggen. Så jag skall ta och föra över allt till mitt Dropbox-konto som känns som ett betydligt säkrare alternativ till lagring online.

Stay tuned! Gretel & Hansel 2 är ruskigt bra och definitivt ett spel ni måste spela!